Både som fiktionsforfatter, Heretica-redaktør og essayist var Martin A. Hansen (1909-55) den centrale skikkelse i den tidlige efterkrigstids åndsliv. Han voksede op i Strøby Sogn syd for Køge i et husmandshjem. Som andre af tidens forfattere, der kom fra et landbomiljø, skrev han om kollisionen mellem gammel almuekultur og det moderne urbaniserede liv. Hvad en kommunistisk forfatter som Hans Kirk håbede, var Martin A. Hansens frygt: at bondesamfundets kultur skulle gå under og afløses af industrisamfundet. I sine værker forblev han tro mod sit udgangspunkt og dets værdier. Han var medrivende både som skribent og taler, og de sidste år af sit liv, hvor han sled sig op på lange foredragsturneer, kunne han forføre en forsamling med sine visioner af „gammellivet“, men han var et demokratisk og reflekteret menneske, der aldrig følte sig fristet til at optræde i rollen som aggressiv hjemstavnsdyrker. Moderniteten betragtede han som det givne vilkår, den kunne ikke rulles tilbage, men om det moderne samfunds kulturkrise kunne overvindes, beroede på, om det formåede at fastholde sin forbindelse til almuekulturen.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Gammellivet og moderniteten - Martin A. Hansen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig