Jeg bekender mig til virkeligheden - Johannes V. Jensen

I den lille avis København kunne man den 21.8.1901 læse et stykke under titlen „Inter-ferens“ og med Johannes V. Jensen (1873-1950) som forfatter. Den stod mellem artikler med blandet aktuelt stof og noter om navne og nyheder. Stykket selv var i al beskedenhed en slags nyhed, som det dog tog nogle år, før læserne opdagede rækkevidden af. Der er tale om en prosalyrisk tekst, som skildrer en ganske særlig bevidsthedstilstand, der er karakteriseret ved interferens. Begrebet stammer fra fysikken og beskriver det moment, hvor to forskellige bølgebevægelser møder hinanden og tilsammen ophæver hinanden eller skaber en tredje. Interferens betyder at blande sammen, og det, som blandes i digtet, er modsatrettede livsfølelser af fylde og tomhed, mening og intethed. Jensen skriver blandt andet:

Imorgen skal jeg staa op ladet med Eder og Livslyst som alle Morgener før, jeg skal konfronteres med Vaskefad, Tandbørste, Skohorn og hele Historien – Tobak og Solskin og Tuborg fra Fad. Enten er dette Topnoteringen af menneskelig Lykke, ægte efterlignet, eller det er en dum og sørgelig Fiktion. Hurra! Jeg nærer en sønderdelende Proces i mit Hoved, hver Gang jeg spiser. Min Bevidsthed arbejder skærende. Jeg parterer af Drift, malgré moi. Intet er sandt, intet er agtværdigt. Men aldrig har der været større Fryd end den, jeg føler ved Besiddelsen af mit Sinds Knivsystem. Naar Forestillingen om Verdens Uforlignelighed mødes med Overbevisningen om alle Tings Intethed, da lever jeg. Denne Knagen af Akslerne, dette djævelske Sammenstød af Lyd er mit Liv. Min Bevidsthed ytrer sig som Interferens. Det rene Forhold mellem alle iøvrigt respektable Virkeligheder er min Port.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Jeg bekender mig til virkeligheden - Johannes V. Jensen.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig