Trods skandalen og trods den brudte forbindelse til Heiberg, skaffede romanen altså også Fibiger kontakter og berømmelse, og i de næste år kæmpede hun sammen med sin ældre søster Ilja for at skabe sig en tilværelse som fri forfatter. Grundtvigs indbydelse til hende i Danskeren tog hun imod, og i efteråret 1851 tilbragte hun adskillige måneder på herregården Rønnebæksholm på Sydsjælland hos den nygifte Grundtvig og hans anden kone. Her blev store dele af hendes næste roman til. Muligvis er det mødet med Mathilde Fibiger, som nogle få år senere fik Grundtvig til i Christenhedens Syvstjerne at proklamere nødvendigheden af kvindelige biskopper. Hos Grundtvigs traf hun også Goldschmidt, som hun sluttede et nært venskab med trods hans barske kritik af Clara Raphael.

Fibigers anden roman, En Skizze efter det virkelige Liv. Udgivet af Forfatterinden til Clara Raphael, udkom i 1852 (men med 1853 på titelbladet). Den fortæller en kærlighedshistorie, hvis formål er at forene den livlige og begavede, men vel barnagtige og egenrådige Victoria med hendes mere aristokratiske og tilbageholdende fætter Frederik, som elsker hende trods et klart blik for hendes fejl. Læst i forhold til den offentlige debat omkring Clara Raphael kan En Skizze efter det virkelige Liv tage sig ud som en retræte, hvori heltinden, som bærer en række fællestræk med Clara Raphael, skal lære at få sine idealer til bedre at spejle den omgivende virkelighed og se i øjnene, at hun elsker Frederik, således at romanen kan ende i det fuldbyrdede ægteskab, der ikke blot bliver som et forhold mellem bror og søster. Anskuet i et forfatterskabsperspektiv kan romanen imidlertid med lige så god ret ses som et forsøg fra Fibigers side på at komme fri af den beslutsomme idealitet og den aggressive tone i debutromanen. I modsætning til Clara Raphael ligger sympatien i En Skizze efter det virkelige Liv ikke entydigt hos én af personerne. De repræsenterer hver sin begrænsede synsvinkel, og kun i helhedsanskuelsen af dem alle finder man værkets egne holdninger.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Nye forsøg - en Skizze efter det virkelige Liv.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig