På vej mod et nyt politisk teater, 1990'ernes politiske liv og samfundsdebat i Danmark var kendetegnet af globaliseringen og en skærpet debat om indvandrernes liv og vilkår. Det politiske teater havde siden 70'erne haft trange kår, men enkelte forfattere bragte politiske emner på scenen. Journalisten Nils Ufer fik stor succes med sin monolog om Tamilsagen Mens vi venter på retfærdigheden – først på scenen og siden i tv (1992), Stig Dalager med Jeg tæller timerneen monolog for en kvinde fra Sarajevo (1993). Der var hos flere teaterfolk et ønske om et mere politisk teater, blot ikke på den gammeldags facon. Claus Beck-Nielsen søgte mod en ny form med sin abstrakte apokalypse Ci-vi-li-sa-tion (2000) om forhutlede eksistenser på en kirkegård og fortsatte med en meget personlig form for teater ved selv at spille rollen som hjem- og identitetsløs og fik medierne til at tage sagen op, hvorefter han – som tidligere nævnt – udsendte en selvbiografi, hvori han insisterede på at være afgået ved døden i 2001. Ikke desto mindre fortsatte hans teatervirksomhed med et tydeligt politisk engagement mod krigen i Irak.

Men måske var det igen instruktøren og teaterdirektøren Peter Langdal, der fandt en formel for fornyelsen af det politiske teater. I 1996 opførte han på sin eksperimentalscene Edison Kirsten Thorups skuespil Projekt Paradis, der byggede på 36 interviews med flygtninge i Danmark, og tanken om teatret som et middel til integration og gensidig forståelse fortsatte med teaterprojektet De andres tanker, hvor man eksperimenterede med at lade de involverede selv komme til orde. Det skete med 1001 nat nu (2003) og Tørklædemonologerne (2005), hvor professionelle skuespillere fremførte de fremmedes historier, og endnu mere radikalt med forestillingen De andre (2002), hvor unge israelere og palæstinensere blev bragt sammen på scenen. Herved blev både teaterforestillingen og teaterproduktionen et redskab til at bygge bro mellem mennesker og kulturer og forhindre fordomme.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet På vej mod et nyt politisk teater.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig