Sophus Claussens værk er en hyldest til den skabende poetiske følelse, der bliver hans egentlige religion. Der er en fortsat selvbefrugtende proces, der i princippet er uendelig og må ses under evighedens synsvinkel. Digteren gør netop dette i digtet „Skabelse“ fra Heroica med de udødelige linjer:

Jeg er ej født endnu, men fødende forløses jeg.Af Livet i mit Værk jeg aner Livet i mig selv,berøvet dette Spejl er jeg, saa godt som, lagt i Jord.(…)Jeg ved det ej, men i mit Blod er alle Længslers Mod.Jeg hamrer Ild af Mørket, udfrir de afmægtige.

Med fødselsbilledet kobler digteren det mandlige og det kvindelige sammen iskabelsesakten og genkalder endnu en gang sin muse. I Fabler knyttes hun til ordene og får navnet „Verbena“, i Heroica knyttes hun til fantasien og får navnet „Fantasia“. Om hendes skikkelse og den transformation, hun ved forandrings lov har været igennem i hans forfatterskab, skriver Claussen:

Jeg ved næppe, hvorledes jeg ud af virkelige Kvindeansigter har skabt denne Fantasia, den skabende Tankes Muse, Medhjælp til at være hos Digteren ved de højeste Begivenheder, hvor de virkelige Kvinder ikke strakte til.

I sin poesi har Sophus Claussen fundet den eneste ene. Hun er hans religion, og hun giver ham religion. Og hun ligner til forveksling både Johannes Jørgensens katolske Madonna og Viggo Stuckenbergs mor, der lever sit liv i hans. Sophus Claussen brød da heller aldrig helt med sine brødre fra Taarnet, men huskede dem, ikke mindst Jørgensen, som han i det skjulte målte sig med. I sit essay „Jeg vil ikke være Religionsstifter“, optrykt i essaysamlingen Foraarstaler (1927), ser Claussen præcist Jørgensen som den egentlige smertensmand af de to. Jørgensens svaghed stak kunstnerisk mindst lige så dybt som Claussens styrke. Claussen kunne hævde, at den Sofia-lignende visdomsgudinde, han søgte og fandt, var indre, knyttet til en forvandling af selvet, mens Jørgensens var ydre, knyttet til den katolske moderkirkes ritualer. Men det er det samme, begge kunstnere søger og finder hos de kvindelige helgener: inspirationens åbenbaring.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Skabelsesunderet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig