Sonja Hauberg (1918-47) var jævnaldrende med Tove Ditlevsen. Deres veje krydsedes i en kort periode, hvor de begge var medlemmer af kredsen omkring Vild Hvede og Unge Kunstneres Klub, uden at der dog opstod noget nært forhold mellem dem. Socialt kom de fra hver sin verden. Hauberg var arkitektdatter. I hendes tidlige barndom boede familien på en gård i Nordsjælland i et tidstypisk håb om at realisere drømmen om at vende tilbage til en tilværelse i pagt med naturen. Senere, da landbrugskrisen knuste drømmen, flyttede familien til Skovshoved.

Sonja Hauberg blev student, læste sammenlignende litteratur på Københavns Universitet og debuterede i 1942 med romanen Hvad vil du mig?, der handler om en ung kvindes identitetsproblemer i overgangen mellem barne- og voksentilværelsen, symbolsk fremstillet som modsætningen mellem by og land. Lise søger kærligheden hos violinisten Finn, men de er begge forsømte børn, mærket af en opvækst, hvor forældrene ikke har kunnet give dem den nødvendige følelsesmæssige tryghed. Derfor har de heller intet at give hinanden. Syg i sjælen vender Lise tilbage til barndommens egn og finder trygheden i et forhold til barndomsvennen Niels, der er blevet skovrider. Romanen bearbejder et stof – konflikten mellem by- og landtilværelsen, mellem facadepræget ubekymrethed og følelsesmæssig dybde, mellem erotik og omsorg – som Hauberg i de to følgende romaner gav en mere nuanceret kunstnerisk behandling.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Skolen og det hvide bjerg - Sonja Hauberg.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig