Anne Marie Løn (f. 1947) kommer ligesom Vibeke Grønfeldt fra Samsø, hvor hendes far virkede som dyrlæge, indtil han senere flyttede med familien til Vendsyssel. Anne Marie Løn blev selv uddannet som journalist ved Frederikshavns Avis, og når bortses fra tidlige digtsamlinger som Byens svar på mine længsler (1980), er det landet, der bedst har besvaret hendes litterære længsler.

Romanen Veras vrede (1982) er et opgør med den åndelige forurening i hovedstadspressen, men i gennembrudsromanen Fodretid (1984) rettede hun blikket mod den fysiske forurening, de økologiske konsekvenser af moderne landbrug. På linje med Knud Sørensen beskriver hun, hvordan en gammeldags sindet bonde slåes omkuld af udviklingen med dens krav om stordrift og ny teknologi. Midt under moderniseringen opgiver bonden ævred og undlader at fodre sine svin, der så begynder at æde hinanden, beskrevet med en realisme uden filter.

De samhørende romaner Traktørstedet (1985) og Café Danmark (1987) udspiller sig også i provinsen, denne gang under besættelsen, hvor tyskerne anlægger en lufthavn. Caféen hedder Danmark, dens gæve værtinde hedder Thyra, og romanerne viser en miniature brydningerne mellem solidaritet og egoisme.

I de følgende romaner samler Anne Marie Løn sig i stigende grad om familiekonflikter og enkeltskæbner, gerne ude i samfundets udkant som i eneboerromanen Willums veje (1994), cirkusromanen Det store nummer (1992) og i romanen Dværgenes dans (1998), hvor dværgen Tyge fortæller om sit liv.

Med den store roman Prinsesserne (1996) kommer bondelandet Danmark igen i fokus. Denne gang er udviklingen i hele 1900-tallet anskuet gennem de to søstre Valborg og Violets opvækst og liv på Roseneng Storgård. Også her samler interessen sig imidlertid om særlingen som type. Mekanisering og modernisering efterlader de to søstre alene på gården, men båret af slægtsstolthed holder de fast ved den og påtager sig selv arbejdet: idealister, der stinker af kostald og ajle.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Udkanten kommer i centrum - Anne Marie Løn.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig