Gennem hele livet tilfredsstillede Pontoppidan sin nysgerrighed efter at lære natur og folk at kende på lange fodture. I skoletiden vandrede han i Jylland alene eller med sin kammerat, den senere maler Johan Rohde. Cyklen kom til Randers i 1871, men han foretrak „Sneglevandringer langs med Grøftekanterne“, som gav ham tid til at „holde Rast i en Høstak“ eller standse og „slaa en Passiar af snart med en Skærveslager bag hans Halmskærm, snart med en smuk Malkepige ved hendes Ko“. Da han i 1880 var blevet lærer på sin bror Mortens højskole, først i Freerslev syd for Hillerød og året efter i Jørlunde ved Slangerup, hvor han også slog sig ned som nygift i 1881, travede han Nordsjælland tyndt, og han fortsatte traveturene i Hornsherred, da han i 1884 flyttede familien, som nu omfattede to døtre, til Østby i nærheden af hustruen, Mette Marie Hansens fødegård. De tidligste fortællinger skrev han fra vandringsmandens perspektiv. Farverige billeder af landskaber og befolkning foldes ud omkring en afgørende begivenhed i nogle få personers liv.

I novellesamlingen Fra Hytterne (1887) er formen fuldendt. Vandringsmandens blik fanges i den første historie, „Knokkelmanden“, af et beskedent, særlig smukt holdt hus, som Ane og Simon med hårdt livslangt slid har anskaffet og sat i stand, men den dag, alt er færdigt og betalt, bliver Ane syg og dør snart efter. I „Naadsensbrød“ beskrives egnens nye flotte fattighus, som den gamle Stine Bødkers dog nødig vil flytte hen til. Titlen på den sidste fortælling, „Vandreren. En Epilog“, udpeger synsvinkelbæreren. I en tidligere version, som blev trykt med titlen „Under Aaget“ i Dags-Avisen 1.7.1885, er vandreren jeg-fortæller.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Vandringsmanden.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig