Let Gang paa Jorden (1941) var titlen på første bind af Agnes Henningsens erindringsbøger. En lignende demonstration af ubekymrethed finder man ikke hos yngre kvindelige forfattere, der trådte frem nogenlunde samtidig med, at Agnes Henningsen gav sig til at erindre. Blandt dem var Tove Ditlevsen (1917-76) den betydeligste, både som lyriker og prosaist, og både som social forfatter og skildrer af det moderne pige- og kvindelivs problemer. Som debutant færdedes hun i kunstnermiljøer, hvor hun blev fortrolig med 1930'ernes kulturradikalisme, men hun skrev på erfaringer fra opvækstårenes fattige og hårde arbejderkvarter, der gjorde hende skeptisk over for kulturradikalismens grundlæggende lyssyn.

Hvor der var træk i hendes tidlige lyrik, der stod i gæld til romantikken og symbolismen, lagde hun sig i sine første romaner og noveller i forlængelse af den realistiske tradition. Senere i karrieren eksperimenterede hun i stigende grad med udtryksformerne. I nogle værker tilnærmede hun sig modernismen, mens hun i andre foregreb bekendelseslitteraturen, men gennem alle stilskift bevarede forfatterskabet sin karakter af fortløbende selvudforsknings- og erindringsproces.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Barndommens stenede, undrende land - Tove Ditlevsen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig