Frank Jæger (1926-77) var Hereticas første – og i samtiden det største – lyriske fund. Tidsskriftet bragte i 1948 syv digte af ham samt et romanfragment, og i oktober udkom hans debutsamling Dydige digte på Wivels Forlag og vandt øjeblikkelig anmeldernes og publikums gunst. „Det er besnærende at møde en ung Mand, som allerede i Starten har sin egen Tone og sine egne forbløffende Indfald“, erklærede Niels Kaas Johansen i en anmeldelse i Information, der stillede ham sammen med Ole Sarvig og Ole Wivel, som også var bogaktuelle i dette efterår. I dette selskab skiller Frank Jægers tone sig unægteligt ud, som det kan høres allerede fra første strofe i samlingens indledningsdigt, „Haandslag til Tony“:

Vi, der valgte regnen,vi har lange, valne fingreog et stort og frodigt haar.Vi faar markens grønne grødekastet ned i vore lunger,mens vi gaar.

Strofen anslår et frodigt billede af et vi, et fællesskab, der har valgt den næringsgivende regn som sit element, og som lever i organisk samhørighed – ja, sammenvoksethed – med naturen. I vellydende vers som disse hører man hverken den dystre undergangstone eller sakrale storladenhed, der ellers var kendetegnende for Heretica-lyrikerne på denne tid. Diktionen er enkel, sætningerne er umiddelbart tilgængelige og trækker ikke på indforståede kulturelle referencer. Man kunne med det samme være med i dette indladende poetiske miniunivers, der fremstod ejendommeligt i forhold til samtidens øvrige lyriske landskab.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Det grønne mørke - Frank Jæger.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig