Et genkommende tema i den moderne litteratur såvel som i den moderne litteraturvidenskab er „personkategoriens eliminering“. Opgøret med realismens personfremstilling blev undertiden ledsaget af en undersøgelse af årsagerne til personlighedens henfald, dens splittelse og spaltning, og her trådte både psykoanalysen og marxismen til. Freud blev sat til at forklare, hvorfor jeg'et ikke var herre i sit eget hus; Marx, hvorfor den enkelte stod fremmed over for det samfund, han selv var en del af.

1960'ernes debat om antipsykiatri – der insisterede på, at det var samfundet, der gjorde individet sygt – påvirkede forfattere som Inger Christensen og Hans-Jørgen Nielsen. Men dér, hvor den satte sine tydeligste spor, er i Henrik Bjelkes forfatterskab. Og sporet holdt sig varmt fra hans debut i 1968 til hans død i 1994.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Menneskets fordrivelse og genopdukken.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig