Ingen anden dansk forfatter har skrevet over et så langt tidsrum som Albert Dam (1880-1972), eller haft en så produktiv alderdom. Der var 64 år mellem hans debut og det sidste værk, der udkom, mens han endnu var i live (flere fulgte posthumt). Men der var også lange intervaller mellem udgivelserne, så lange, at den litterære verden helt tabte ham af syne, og Dam opnåede to gange at blive modtaget som debutant af den samme kritiker! Hans første romaner udkom samtidig med det folkelige gennembrud, hans alderdomsværker var jævnaldrende – og på flere måder åndsbeslægtede – med 1960'ernes prosamodernisme.

Allerede fra forfatterskabets første fase finder man en dobbelt tidsmæssig orientering – tilbage mod det traditionelle bondesamfund, fremad mod moderniteten – som kan minde om Johannes V. Jensens, men Dam førte sine læsere ud på længere tidsrejser end Jensen, og hans tolkning af menneskehedens historie var endnu mere særpræget, og modsat Jensens i klar opposition til darwinismen. Dam betoner det higende og uafsluttede – eller ligefrem det projektorienterede – i menneskeslægtens historie. I næsten total afsondrethed fra toneangivende litterære miljøer skrev han om eksistentielle vilkår fra urtid til fremtid.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Udblik til kosmos - Albert Dam.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig