Svend Grundtvig anså mange af viserne fra gruppen af kæmpeviser eller mytisk-heroiske viser for at være de ældste, fordi de omhandler emner fra den sene nordisk-germanske oldtid og den tidlige middelalder. Men i dag hersker der stort set enighed om, at en stor del af viserne i denne gruppe er forholdsvis unge.

Den allerførste vise i DgF, „Tord af Havsgaard“, bygger ellers på materiale fra den nordiske gudeverden, nemlig Thors Rejse til Udgaardsloke. Visen findes kun i Rentzells og i Svanings håndskrifter, altså håndskrifter, der har tilhørt Anders Sørensen Vedel, der også medtog den i sin Hundredvisebog. Det er i sig selv lidt mistænkeligt, at Saxooversætteren og historikeren har visebøger med eksempler på et persongalleri, der er fremmed for folkevisetraditionen, men ikke for den nordiske mytologi. Navnene er da også modereret noget, idet Freja er blevet til det usædvanlige pigenavn Fredensborg, Loke hedder Lokke Leiemand, Thor er blevet til Tord af Haffsgaard, mens jætten Thrym blot kaldes Tossegreven.

En anden gruppe af viser fra den mytisk-heroiske afdeling, samlet under DgF 7-9, henter sit stof i den franske sagnkreds om Karl den Store (konge fra 768) og den tysk/østrigske sagnkreds om Didrik fra Bern (den østgotiske Theoderik den Store, konge i Italien fra ca. 470). Den sidste forekommer også i den sydtyske Nibelungenlied fra o. 1200 og i den vestnordiske prosaoversættelse om Did***rikr fra Bern fra sidste halvdel af 1200-tallet. Personkredsen fra Didrikssagnene er almindeligt forekommende i de ældre folkevisehåndskrifter. Både Anna Munk, Karen Brahe og Rentzell har viser fra denne sagnkreds. Nogle af disse viser har i øvrigt været tolket som skjult samtidshistorie, idet den tyskromerske kejser Karl 5. (kejser fra 1519) og kong Christian 3. (konge fra 1534) skulle 'gemme sig' bag navnene Kong Didrik og Holger Danske. Man kan her se, hvordan forskellige sagnkredse finder hinanden og danner nye kombinationer. Det er den gode historie, ikke den sande historie, det kommer an på.

Vejviser

Værket Dansk litteraturs historie i fem bind udkom i årene 2006-2009. Teksten ovenfor er kapitlet Mytisk-heroiske viser.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig